700 kilometer lopen om zijn zoon te helpen

Je zult maar zo’n vader hebben! Philipp Jordan (42) gaat voor Sam (8) 700 kilometer hardlopen. In drie weken tijd wil hij vanaf Utrecht het Duitse Karlsruhe bereiken. Niet alleen de lichamelijke uitdaging is groot, Philipp heeft een ambitieus doel met zijn tocht. Hij wil €10.000 ophalen voor onderzoek naar jeugdreuma.

c5ae71c8 85c3 47ef a508 4c8a948d0637

Tekst: Noortje Krikhaar, Reuma Magazine

Artsen en onderzoekers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht onderzoeken of vitamine B3 helpt om het verstoorde afweersysteem van kinderen met jeugdreuma weer beter in balans te brengen. Als dat zo is, kunnen zij in de toekomst wellicht wel zonder antireumamedicatie. Philipp Jordan wil met zijn tocht dit onderzoek verder mogelijk maken. Sam heeft jeugdreuma, officieel sinds hij twee jaar oud was, maar waarschijnlijk al vanaf zijn geboorte. Zijn vader is zeer betrokken bij de behandeling. Hij ziet met lede ogen aan hoe zwaar de behandeling zijn zoon valt. “Het is geweldig als kinderen als Sam in de toekomst niet meer die heftige medicijnen hoeven te gebruiken. Ik wil mijn steentje bijdragen aan het slagen van het onderzoek daarnaar.” Hij is zeer gedreven: “Ik weet niet eens of Sam kan profiteren van de resultaten van dit onderzoek, maar dat maakt me niet uit. Het gaat om alle kinderen met jeugdreuma.”

Kracht

Jorg van Loosdregt, een van de onderzoekers die betrokken is bij het onderzoek naar vitamine B3 bij kinderen met jeugdreuma, juicht het initiatief van Philipp Jordan toe. “Dit is zo’n mooi plan. Philipp laat niet alleen zien hoe groot de betrokkenheid van patiënten bij onderzoek en zorg kan zijn, maar ook toont hij de kracht die ouders van kinderen met jeugdreuma hebben. We zijn met elkaar aan de slag, ieder zet zijn eigen capaciteiten daarvoor in.”

Zelfvoorzienend

Het wordt nog wel spannend, want Philipp wil de hele tocht zelfvoorzienend zijn. Hij neemt een tent, slaapzak en gedroogd voedsel in een karretje mee (“allemaal zo licht mogelijk”) en gaat in weilanden of in tuintjes bij mensen slapen. “Ik ben niet gewend om mensen te vragen of ik bij ze mag slapen.” Het avontuur lokt hem, kunstenaar Philipp Jordan houdt wel van opvallende activiteiten. “Ik ben een beetje zoals mijn werk”, zegt Philipp, “vrolijk en een beetje gek.” Philipp werd geboren in Bonn, maar groeide op in Karlsruhe. Al op zijn veertiende begon hij met graffiti. Na opleidingen aan de kunstacademies in Stuttgart en Freiburg vertrok hij naar Nederland. Hij woont nu al meer dan tien jaar met zijn vrouw en drie kinderen in Utrecht en “dat voelt als vakantie”. Behalve als graffitikunstenaar maakte hij ook naam als striptekenaar. Philipp zette zichzelf onlangs opnieuw op de kaart met het project 1.000 Teddies (‘Teddies in Space’). “Het idee was dat iedereen die de ruimte met al die teddyberen binnengaat, zich een beetje ongemakkelijk zou voelen. Het zijn eigenlijk gewoon schattige teddyberen, maar ze kijken je van alle kanten aan.” De 1.000 Teddies hebben gehangen in Oostenrijk, Duitsland en in de Verenigde Staten. “Als er een wordt verkocht, schilder ik er een bij om het aantal op duizend te houden.” Maar eerst gaat hij nog meer aan zijn conditie werken. “Ik wil straks elke dag minstens veertig tot vijftig kilometer afleggen.” Op 7 juli vertrekt Philipp vanuit Utrecht. Hij hoopt voor die tijd veel sponsors voor het goede doel bereikt te hebben.

Wil je meer weten? Kijk op www.actievoorwkz.nl/actie/philipp-jordan

Gepubliceerd op 11 jul 2017