9.000 euro beschikbaar voor NextGen II

De stichting Doorgaan met CVID en het Koenfonds hebben vrijdag 6 november een cheque uitgereikt aan dr. Joris van Montfrans, kinderarts immunoloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Beide stellen een bedrag van € 4.500,- beschikbaar! Dit bedrag gaat naar het project ‘NextGen Genetica II’, om kinderen met afweerstoornissen sneller uitsluitsel te kunnen geven. Met deze donatie kan het vervolgonderzoek starten.

Next Gen cheque

Op de foto: dr. Joris van Montfrans en zijn team die de cheque van Ralf Rikze en Marjo Momberg en Jan en Anhelène te Riele ontvangen.

Stichting Doorgaan met CVID komt op voor patiënten met de ziekte CVID, een chronische afweerziekte. De stichting heeft allerlei activiteiten ondernomen om geld in te zamelen en werft geld voor onderzoek naar erfelijke oorzaken van CVID. Oprichter Jan te Riele heeft 3 kinderen die alle drie CVID hebben. Het Koen Rikze Fonds is vernoemd naar de 12-jarige Koen Rikze die in 2012 overleed aan een afweerstoornis. Koen was onder behandeling in het WKZ.

NextGen Genetica

Dit project moet ervoor zorgen dat NextGen Genetica-techniek kan worden toegepast als routine test om afweerstoornissen op te sporen. Kinderen met afweerstoornissen krijgen daarmee binnen 4 weken uitsluitsel over hun ziekte, zodat de juiste behandeling snel kan worden gestart en hun ontwikkeling minder verstoord raakt. De huidige techniek maakt het bovendien mogelijk om met één test alle 230 bekende oorzaken van afweerstoornissen in één keer te onderzoeken. Als een van deze 230 genen de ziekte veroorzaakt, weten artsen en patiënt dus meteen om welke ziekte het gaat.

In het project 'NextGen II' wordt een high-tech genetica-techniek gebruikt om afweerstoornissen op te sporen. 150 nieuwe mogelijkheden van afweerstoornissen worden onderzocht, naast de bekend 230 oorzaken. Het project is de opvolger van het NextGen I-project, dat in oktober 2012 van start ging en gefinancierd werd met behulp van Vrienden WKZ. Met de bijdrage van de Stichting Doorgaan met CVID en het Koenfonds is de financiering van 'NextGen II' rond en kan het onderzoek gaan starten.

Bekijk ook onze projectpagina: NextGen II

Koen Rikze

 

 

 

 

 

 

Op de foto: Koen Rikze

 

Gepubliceerd op 09 nov 2015