Kinderreumatoloog Bas Vastert over jeugdreuma

Kyra heeft jeugdreuma. “Soms heb ik pijn in mijn knie, maar met mijn medicijnen gaat het meestal wel goed. Laatst heb ik de derde prijs gewonnen in een hardloopwedstrijd voor meisjes.” Gelukkig is jeugdreuma steeds beter onder controle te krijgen. Maar zolang er medicatie moet worden ingenomen, zijn de bijwerkingen belastend. 

kyra

Kyra heeft jeugdreuma

Kyra Wensing (9) heeft jeugdreuma. “Soms heb ik pijn in mijn knie, maar met mijn medicijnen gaat het meestal wel goed. Die medicijnen geeft mama stiekem, ergens doorheen, want ik vind ze erg vies. Ik kan over de jeugdreuma heen groeien, maar dat weten de artsen niet zeker. Elke drie maanden ga ik naar de dokter. Ik zit op voetbal in de F3, volgend jaar ga ik naar de E. Mijn beste vriendin zit bij mij in het team. Ik sta rechts in de verdediging en schiet bijna alles naar voren. Ik zat ook op volleybal, maar dan moest ik op zaterdag een voetbal- en een volleybalwedstrijd spelen, dus moest ik kiezen. Laatst heb ik de derde prijs gewonnen in een hardloopwedstrijd voor meisjes. Ik kan best veel. Als ik een ontstoken knie heb, ben ik soms stijf, dan mag ik wat minder voetballen of niet mee doen met gym. Heel soms heb ik het over mijn reuma, niet met mijn vriendjes, maar met mama. Later wil ik vlogger worden, of juf of profvoetballer.”

Kinderreumatoloog

Gelukkig is jeugdreuma steeds beter onder controle te krijgen. Het komt zelfs steeds vaker voor dat bij kinderen de klachten volledig verdwijnen. Maar zolang ze medicatie moeten slikken, zijn de bijwerkingen belastend. Kinderreumatoloog Bas Vastert vertelt.

“Veel patiënten zijn twee dagen misselijk na hun medicijn-inname. Dat doen ze dan maar in het weekend om geen school te hoeven missen, maar dat heeft gevolgen voor hun sociale leven. Je wilt dus, zodra dat kan, veilig stoppen met medicatie. Daarom onderzoeken wij hoe we beter kunnen voorspellen wie veilig zonder medicatie kan. En wat we kunnen doen om de kans hierop zo groot mogelijk te maken. Onlangs ontdekten we dat hoge doses van het voedingssupplement vitamine B3 een gunstig type witte bloedcel stimuleert. Deze cellen gaan de chronische ontsteking tegen. Uit andere onderzoeken weten we al dat vitamine B3 geen schadelijke bijwerkingen heeft. Nu willen we het testen bij een groep kinderen met jeugdreuma. Dit doen we overigens in nauw overleg met onze patiëntenraad, die betrekken we bij alles wat we doen. Als het voedingssupplement werkt zoals ik hoop, kunnen we in de toekomst jeugdreuma behandelen met de bestaande medicijnen totdat de aandoening is verdwenen. Daarna moet de patiënt vitamine B3 blijven slikken om de kans te verkleinen dat die terugkomt.”

Onderzoek effect vitamine B3

Eén op de duizend kinderen krijgt de diagnose jeugdreuma, ook wel Juveniele Idiopathische Artritis (JIA) genoemd. Bij deze auto-immuunziekte is het afweersysteem uit balans, met als gevolg dat het eigen lichaam (de gewrichten) wordt ‘aangevallen’. Dit heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van deze patiënten. Jeugdreuma is nog niet te genezen, maar nieuwe inzichten in de behandeling kunnen hier mogelijk verandering in brengen. Helpt u mee dit onderzoeksproject mogelijk te maken? Doneer nu.

Gepubliceerd op 12 jul 2016