Jaarlijks krijgen zo'n 1.000 kinderen in het WKZ een CT-scan onderzoek. Dat onderzoek is natuurlijk spannend! Het lukt daardoor niet om goed stil te liggen, waardoor de CT-scan soms niet goed lukt. Om ze op hun gemak te laten voelen wilden wij graag een positieve ervaring creëren door de CT-ruimte kindvriendelijk te maken.

Virtuele wand CT WKZ 750x400

Bij een radiologisch onderzoek zijn patiënten, vooral kinderen, angstig en gespannen over wat hen te wachten staat. Dat is natuurlijk logisch. Het is een groot apparaat in een redelijk klinische ruimte. Angst en spanning zorgen ervoor dat het extra moeilijk is om goed stil te liggen, waardoor de kans groter is dat het onderzoek niet optimaal uitgevoerd kan worden. Een CT-scan kan beter worden uitgevoerd door de patiënt wat afleiding te bieden. Zo liggen ze beter stil en wordt er een positievere ervaring gecreëerd.

CT-scanner in het bos

De CT-scanner en ruimte van het Wilhelmina Kinderziekenhuis zijn met een projectie en een zogenaamde levende muur in een kindvriendelijke omgeving getransformeerd. De muren lijken nu op een bos, en met een projector lijkt het net of er echte dieren door het bos op de muur lopen. Speciale belichting op de apparatuur creëert daarnaast een aangename gemoedstoestand. Kinderen kunnen voorafgaand aan de behandeling kiezen uit beelden en animaties die zij met comfort, rust of afleiding associëren. Ook wordt de ruimte gevuld met bos- en dierengeluid. Deze transformatie zorgt er voor dat kinderen een CT-scan als een positieve belevenis ervaren, zonder angst. Daarnaast krijgen kinderen, doordat ze zelf een afbeelding mogen kiezen, het gevoel controle of betrokkenheid te hebben bij het maken van de CT-scan.

Ben je nieuwsgierig naar hoe de CT-ruimte er uit ziet? Het resultaat, mede mogelijk gemaakt door Stichting Lichtboei en Vrienden WKZ, is tijdens de open dag, zaterdag 7 oktober, te bekijken!

Gepubliceerd op 05 okt 2017