Donatie van $75.000 op Wereld Reumadag voor onderzoek jeugdreuma

Artsen en onderzoekers in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) gaan gezamenlijk onderzoeken of behandeling met het voedingssupplement vitamine B3 een gunstig effect heeft op gewrichtsontstekingen bij jeugdreuma. Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis ontvangt op Wereld Reumadag een donatie van $75.000 voor dit onderzoek.

cheque1

Sinds de introductie van methotrexaat en biologicals, zo’n 15 jaar geleden, komt het steeds vaker voor dat bij kinderen met jeugdreuma de gewrichtsontstekingen volledig verdwijnen. Maar de ziekte komt vaak terug als ze deze medicatie stoppen en de bijwerkingen zijn vaak belastend.

Onderzoek effect vitamine B3

Een nieuwe strategie kan helpen bij de behandeling van jeugdreuma. "In ons laboratorium hebben we recentelijk gevonden dat we de regulatie van het afweersysteem kunnen verbeteren door cellen te ‘behandelen’ met vitamine B3", aldus Jorg van Loosdregt, onderzoeker bij de afdeling pediatrische immunologie in het UMC Utrecht.

Kinderreumatoloog dr. Bas Vastert van het WKZ vult aan: “Wij onderzoeken hoe we beter kunnen voorspellen wie veilig zonder reumamedicatie kan. En wat we kunnen doen om de kans hierop zo groot mogelijk te maken. Dit doen we overigens in nauw overleg met onze patiëntenraad. Als vitamine B3 werkt zoals we hopen, kunnen we in de toekomst jeugdreuma behandelen met de bestaande medicijnen totdat de aandoening is verdwenen. Daarna moet de patiënt waarschijnlijk vitamine B3 blijven slikken om de kans te verkleinen dat de gewrichtsontsteking terugkomt.”

Financiering onderzoek jeugdreuma

Om dit onderzoeksproject mogelijk te is veel geld nodig. Naast een beurs van het Wilhelmina Research fonds en een schenking van de Janivo stichting is nu met de schenking door The Sunny & Abe Rosenberg Foundation het eerste geld voor het onderzoek binnen. “Met deze donatie hopen wij een vliegwiel te kunnen zijn”, zegt bestuurslid Danielle Goldstein van The Sunny & Abe Rosenberg Foundation. Zodra de gehele financiering via Vrienden WKZ rond is, kan gestart worden met dit veelbelovende onderzoek.

Jeugdreuma

Eén op de duizend kinderen heeft jeugdreuma, een aandoening die het dagelijks leven flink in de war schopt. Het WKZ is wereldwijd een van de grootste onderzoekcentra naar jeugdreuma, en richt zich specifiek op translationeel onderzoek, waarbij een directe verbinding wordt gezocht tussen het laboratorium en de kliniek.

Gepubliceerd op 12 okt 2016