Erszi (17) is één van die jongeren met Moyamoya

Erszi (17) is één van die jongeren die Moyamoya heeft en daardoor krijgt ze regelmatig tia's. Ze loopt ook het risicio op een herseninfarct. "Ik denk er maar niet te veel over na. Anders blijft het maar door je hoofd dwalen. Ik let er op dat ik niet teveel tia's krijg en dan is het maar hopen dat ik geen beroerte krijg."

Erszi moyamoya

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht is op zoek naar geld voor onderzoek naar het Syndroom van Moyamoya. Dat is een hart- en vaataandoening die vooral bij kinderen voorkomt. De ziekte, die tot een herseninfarct kan leiden, is zeldzaam en er is nog weinig onderzoek naar gedaan.

Per jaar krijgt een op de miljoen mensen de aandoening Moyamoya. Bij kinderen wordt de diagnose iets vaker gesteld. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht worden deze kinderen behandeld. "De grote slagaders die naar de hersenen lopen gaan dichtzitten bij Moyamoya. Het lichaam probeert dat zelf te herstellen. Door het aanmaken van kleine vaatjes wordt dan geprobeerd toch bloed naar de hersenen te laten lopen," aldus neuroloog Kees Braun.

Het WKZ wil graag meer onderzoek doen naar Moyamoya en of hun behandeling goed werkt, maar daar is geld voor nodig. "Deze aandoening is er en heeft grote gevolgen voor de rest van het leven van een kind. Een goede en optimale behandeling is dus erg belangrijk. Dat wordt ook herkend en erkend door behandelaars en fondsen die geld geven voor onderzooek," aldus Kees Braun.

In actie voor Moyamoya

Afgelopen zaterdag 16 april heeft Erszi samen met familie en vrienden de Bloesemtocht gelopen. Met deze wandeltocht heeft Erszi geld ingezameld voor meer onderzoek naar Moyamoya Ze heeft hiermee al meer dan 2000 euro opgehaald en nog steeds komen er donaties binnen. Vanavond besteedt RTV Utrecht in haar programma U Vandaag aandacht aan Moyamoya.

Ook wij zetten ons in voor Moyamoya. U ook? Dit kan door zelf een actie te starten of het geven van een donatie.

Gepubliceerd op 19 apr 2016