Vrienden WKZ lanceert campagne ‘Kinderhartonderzoek’

Help kinderen met een hartafwijking. Daar draait het om in de nieuwe campagne van Vrienden WKZ. Vandaag vindt de officiële kick-off plaats in de hal van het Wilhelmina Kinderziekenhuis via een ludieke Valentijnsactie. 

hart.png

Het Kinderhartcentrum van het WKZ wil een grootschalig onderzoek starten naar de oorzaak en het verloop van erfelijke hartafwijkingen bij kinderen. Om het project te realiseren is veel geld nodig, namelijk 800.000 euro nodig.

Hartafwijkingen worden vaak veroorzaakt door een fout in het erfelijk materiaal, het DNA. Het achterhalen van een DNA-afwijking lukt slechts in een klein deel van de gevallen.  Onderzoekers van het Kinderhartcentrum kijken naar de oorzaak en het verloop van verschillende erfelijke hartafwijkingen met behulp van een nieuwe techniek, de Next Generation Sequencing (NGS)-techniek. Met deze techniek worden afwijkingen in het DNA , sneller en beter opgespoord. Daarmee kan de erfelijke oorzaak van een hartafwijking worden bepaald.

Hoofddoel is om Het uiin de toekomst hartafwijkingen vroegtijdig te kunnen opsporen en zelfs te voorkomen.  Dit onderzoek wordt samen uitgevoerd met de afdeling Medische Genetica en het Hubrecht Instituut in Utrecht.

Kick-off

Vrienden WKZ start vanochtend met een wervingsactie in de hal, waarbij folders worden uitgedeeld en hartballonnen worden verkocht. Daarnaast is er een Facebook-actie gestart, waarbij mensen hun hartfoto kunnen insturen. Met deze acties hoopt Vrienden WKZ iedereen bewust te maken van de noodzaak van kinderhartonderzoek.

Het grootste Kinderhartcentrum

Het Kinderhartcentrum van het WKZ is het grootste kindercardiologisch centrum in Nederland. Hier wordt een derde van alle Nederlandse hartpatiëntjes behandeld.

Elk jaar worden in Nederland 1.500 baby’s geboren met een hartafwijking. Dat betekent dat een paar duizend ouders en hun kinderen een zware tijd tegemoet gaan. Een hartafwijking heeft enorme gevolgen voor het leven van het kind, en voor het gezin. Meerdere operaties, vaak ook ontwikkelingsachterstand, problemen op school, niet meedoen met sporten en veel ziekenhuisbezoeken.   

Lees voor meer informatie www.vriendenwkz.nl/hart

Gepubliceerd op 13 feb 2014