Samen voor CF heeft maandag 2 november een cheque van € 3.000,- uitgereikt aan prof. dr. Kors van der Ent in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Dit bedrag gaat naar Cystic Fibrosis onderzoek, waar ook Vrienden Wilhemina Kinderziekenhuis zich voor in zet. Het bedrag werd bijeengebracht door een benefietconcert.

CFcheque

Op de foto de familie Bakker (vader, moeder, zoon en schoondochter) die tezamen ‘Samen voor CF’ vormen en de cheque aan prof. dr. Kors van der Ent uitreiken.

Cystic Fibrosis

Mensen met Cystic Fibrosis (CF, taaislijmziekte) hebben taai slijm in hun lichaam en met name de longen, alvleesklier en lever gaan daardoor steeds slechter functioneren. CF is niet te genezen, de gemiddelde levensverwachting van CF-patiënten is 40 jaar. In Nederland hebben 1.530 mensen CF.

CF onderzoek

Het UMC Utrecht en het Hubrecht Instituut hebben een nieuwe technologie ontwikkeld om minidarmpjes (organoïden) te kweken en hiermee CF te bestuderen. Hierdoor kan in het laboratorium worden onderzocht hoe goed een patiënt op (combinaties van) nieuwe medicijnen reageert. Met minidarmpjes en in de toekomst minilongetjes kan zo voorspeld worden of medicijnen een positief effect gaan opleveren bij de patiënt. Een enorme winst voor de patiënt.

Samen voor CF

Samen voor CF is opgericht door de Familie Bakker bestaande uit vader, moeder, zoon en schoondochter. Zij hebben een zoon/ broer Tobias met taaislijmziekte. Ze zetten zich meer dan 100% vrijwillig in voor deze ziekte. Meer informatie op www.samenvoorcf.nl

Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis

Vrienden WKZ zet zich ook in voor het CF onderzoek, zie www.vriendenwkz.nl/cystic-fibrosis-centrum.

Gepubliceerd op 03 nov 2015