27 indrukwekkende verhalen van pasgeboren gebundeld

UTRECHT - Linda de Vries, hoogleraar Neonatale Neurologie, en Inge-Lot van Haastert, gepromoveerd orthopedagoog en kinderfysiotherapeute publiceerden onlangs het boek ‘Beyond the Neonatal intensive care Unit'. Ze bundelden 27 verhalen van kinderen uit het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) met de meest voorkomende beelden van neonatale hersenschade. 

Cover

Op de afdeling neonatologie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis worden de grenzen voortdurend verlegd. Er wordt intensieve zorg gegeven aan kinderen met een steeds kortere zwangerschapsduur (vanaf 24 weken). Artsen in opleiding en verpleegkundigen van de afdeling neonatologie vragen zich vaak af hoe de toekomst van kinderen die geboren zijn na een korte zwangerschap eruit zal zien. “Zal hij later kunnen lopen? Zal zij het regulier onderwijs kunnen volgen?”. Om dit soort dilemma’s in beeld te brengen, hebben Linda de Vries en Inge-Lot van Haastert de verhalen van 27 pasgeboren beschreven en gebundeld in deze Engelstalige video-atlas.

“Meer dan 20 jaar (poli)klinische ervaring en kennis op het gebied van de neonatale neurologie wordt duidelijk gemaakt aan de hand van 27 persoonlijke verhalen van kinderen die direct na hun geboorte intensieve zorg nodig hadden” Linda de Vries en Inge-Lot van Haastert

In deze atlas worden met behulp van de hersenactiviteit (aEEG’s) en beeldvorming de initiële problemen van de pasgeborenen beschreven en is met videofragmenten de psychomotorische ontwikkeling in beeld gebracht. De atlas bevat een dvd met videofragmenten van vrijwel elk polibezoek. De kinderen kwamen tot vijfjarige leeftijd kwamen terug op de follow-up poli. In interviews met vijf van hen hoor je hoe het ze als scholier of jong volwassene vergaat.

De opbrengst van het boek wordt besteed aan congresbezoek van arts-onderzoekers op de afdeling neonatologie om zo onderzoek op het gebied van de ‘neonatale neurologie’ verder uit te breiden. De kosten van dit exemplaar bedragen €75,- (excl. € 6,- verzendkosten).

Bestel het boek via onze website.

Gepubliceerd op 13 nov 2014