Opening kinderdagcentrum Kameleon

Op donderdag 30 mei wordt het nieuwe kinderdagcentrum Kameleon officieel geopend. Een grote lichte ruimte met veel zithoekjes en weinig bedden. Kleurige zitzakken, een groot televisiescherm, spelletjeskasten, speelgoed voor kleine kinderen en iPads. “De kinderen moeten nu eenmaal een dag in het ziekenhuis zijn, maar dat betekent niet dat ze per se in bed moeten liggen.” 

Kameleon.jpg

Kinderdagcentrum Kameleon is voor alle kinderen die voor een dagbehandeling naar het WKZ komen. Dat kunnen patiënten zijn met een chronische ziekte die zo nu en dan een dag terug moeten komen voor een korte behandeling. Maar het gaat ook om kinderen die een operatie ondergaan waarbij ze in principe dezelfde dag weer naar huis kunnen. Tot voor kort was deze zorg voor kinderen met verschillende aandoeningen ondergebracht in vijf afdelingen. Nu is die gecombineerd tot een afdeling.

Uit bed

Tot nu toe moest een kind na een lichte operatie in bed blijven liggen totdat het naar huis mocht. Nu wordt de patiënt – nadat hij rustig is bijgekomen van de narcose – naar de nieuwe afdeling gereden. Daar bepaalt het kind zelf – samen met ouders en verpleegkundigen – of het in bed wil blijven, of liever in een zitkussen wil hangen of aan tafel wil zitten. Zodra het kind eenmaal goed genoeg is om uit bed te gaan, is het ook de bedoeling dat het daar niet meer naar terug gaat. Het bed wordt – na reiniging – weer voor een ander kind gebruikt.

All-round

Op de afdeling zijn enkele multifunctionele behandelkamers met voldoende privacy. Iedere behandeling die een kind ondergaat, hoe klein ook, gebeurt in zo’n kamer. De arts of verpleegkundige kijkt welke kamer vrij is en gaat daar met het kind heen. Niet meer vaste tijden, of vaste ruimtes voor bepaalde behandelingen. Ook de verpleegkundigen zijn all-round. Zij verzorgen niet meer alleen patiënten met bepaalde aandoeningen, maar alle patiënten van afdeling Kameleon. Kinderen gaan hierdoor veel sneller hun bed uit gaan, maken contact met andere kinderen, voelen zich minder ziek, en kunnen sneller naar huis.

Vrienden WKZ

Mede dankzij de inzet van Vrienden WKZ is extra budget verkregen om de afdeling kindvriendelijk in te richten. Onze dank gaat met name uit naar Fonds NutsOhra, beeldhouwer Kees Verkade en Rotary de Bilt. Ook hebben veel bedrijven een bijdrage geleverd door in natura te sponsoren.

Lees meer over het project 'Dagbehandeling Kameleon'. 

Gepubliceerd op 06 jun 2013