Spel- en observatiekamer op afdeling Neuropsychologie officieel geopend!

Dinsdagochtend werd de spel- en observatiekamer op afdeling Neuropsychologie in het Wilhelmina Kinderziekenhuis officieel geopend. Stichting Dada schonk in 2013 € 6.638,- via Vrienden WKZ aan het Wilhelmina Kinderziekenhuis om de kamer te innoveren met nieuwe apparatuur.  

foto-5_2.JPG

Op de foto: links aanvrager Monique van Schooneveld (afdeling Neuropsychologie) en rechts Jaap Venema (Stichting Dada). 

Met filmapparatuur en een doorzichtige spiegelwand op de kamer is het mogelijk kinderen met een vertraagde, afwijkende of verstoorde ontwikkeling van de hersenfuncties te observeren. Ze merken niets van dat observeren, omdat ze zijn afgeleid door het speelgoed. Met het geld van Dada werd onder andere nieuwe verlichting met dimfunctie, gordijnen, en triptrapstoel, speelapparatuur, een goede camera met statief en een iPad aangeschaft. Bekijk de foto-impressie van de spel- en observatiekamer op onze Facebook-pagina

Waarom een spel- en observatiekamer?

Deze kamer is van belang bij kinderen met een beperking in het verstandelijk functioneren en/of gedrag. “Kinderen kunnen we hierdoor in een veilige, rustige en kindervriendelijke omgeving observeren”, vertelt Monique van Schooneveld, aanvrager van het project en gezondheidszorgpsycholoog in het WKZ. “De kamer is gezellig en leuk voor ze. Dat werkt mee, want kinderen vinden het onderzoek op deze manier helemaal niet erg! Ze kunnen bovendien de ziekenhuisomgeving even vergeten.”

Waarom observeren?

Standaard testonderzoek is bij deze kinderen beperkt of niet mogelijk. Ook wordt de spel- en observatiekamer gebruikt bij neuropsychologisch onderzoek van complexe of zeldzame neurologische en neuropsychologische aandoeningen, waarbij multidisciplinair overleg noodzakelijk is. Lees meer over het project ‘Innovatie spel/observatiekamer'.

Wat doet Stichting Dada?

Stichting DaDa zet zich net als Vrienden WKZ in om kinderen zich ook in het ziekenhuis thuis te laten voelen en zamelt geld in voor projecten die het verblijf van een kind in het ziekenhuis aangenamer maken. Neem ook een kijkje op de website van Stichting Dada

We willen Stichting Dada enorm bedanken voor hun steun! Ook willen we de medewerkers van Neuropsychologie bedanken voor hun inzet. 

Gepubliceerd op 14 jan 2014