Lekker energiek met WKZ Sportief

Kinderen met een beperking of chronische aandoening moeten de mogelijkheid krijgen om (weer) te sporten, zowel tijdens een verblijf in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) als daarna. Op 19 september, in de Nationale Sportweek, is de officiële kick off van WKZ Sportief. WKZ Sportief is een programma bestaande uit een expertisenetwerk, deskundigen binnen en buiten het WKZ, die als doel hebben om kinderen en jongeren met een beperking of chronische aandoening op een verantwoorde wijze en met plezier te laten sporten. Burgemeester van Zanen uit Utrecht verzorgt samen met oud-schaatser en Olympisch kampioen Jochem Uytdehaage de officiële opening op het vernieuwde sportdakterras van het WKZ.

IMG 8830

Het programma WKZ Sportief verenigt deskundigen binnen en buiten het WKZ en biedt educatie, advies en begeleiding aan kinderen en hun ouders. Scholen en sportverenigingen die kinderen met een beperking of chronische ziekte willen begeleiden bij sport kunnen bij WKZ Sportief terecht voor advies. Met partners in de regio (o.a. Olympos, De Hoogstraat Revalidatie en SV Kampong Hockey) zorgt WKZ Sportief ook voor praktische invulling: de juiste vorm, locatie en faciliteiten voor het kind. JanJaap van der Net, hoofd van het kinderbewegingscentrum, bekijkt samen met zijn team naar kinderen die problemen hebben met bewegen. “Wij kijken hoe dat komt en wat er aan te doen is. Alleen beter leren bewegen vind ik niet genoeg. Mij gaat het erom dat sporten voor ontspanning moet zorgen. Bovendien draagt het bij aan de verdere ontwikkeling van kinderen. Het mee kunnen doen met gezonde leeftijdsgenoten geeft een gevoel van zelfvertrouwen en erbij horen. Het streven is ook om, waar mogelijk en gewenst, kinderen te laten aansluiten bij een reguliere sportvereniging.”

Deelprogramma’s

WKZ Sportief bestaat uit een viertal deelprogramma’s: WKZ Sportief Advies, WKZ Sportief Aan Bed, WKZ Sportief Netwerk en WKZ Sportief Op Weg. Advies in de vorm van een spreekuur waar kinderen naartoe verwezen kunnen worden voor advies over beweeg- en sportmogelijkheden. Sport- en beweegactiviteiten aan bed voor kinderen die in het ziekenhuis verblijven. Het netwerk zorgt voor kennisuitwisseling met en overdracht aan sportverenigingen en professionals. En Sportief Op Weg is en educatief programma voor verbetering van fysieke, emotionele en sociale vaardigheden van kinderen bij het sporten. Bijvoorbeeld in de vorm van een zelfverdedigingscursus of een rolstoelvaardigheidstraining.

Kick off

WKZ Sportief wordt feestelijk geopend door burgemeester van Zanen uit Utrecht. Samen met Utrechtse oud-schaatser en Olympisch kampioen Jochem Uytdehaage zal hij het Sportdakterras openen door een interactief voetbalspel te spelen. Naast deze opening vinden er in het WKZ allerlei sportclinics plaats gepresenteerd door Bart Meijer, presentator van het Klokhuis en De Beste Vrienden Quiz. Stichting Sport Helpt komt met bekende sporters de clinics verzorgen. Zo zijn er clinics voor tennis, hockey, judo en rugby te volgen. Kees Jan van der Klooster verzorgt workshops rolstoelvaardigheid. Verder kunnen kinderen handtekeningen verzamelen en is er een kinderpersconferentie waar kinderen sporters kunnen interviewen.

Vrienden WKZ

Vorig jaar zomer startte Vrienden WKZ met een wervingsactie voor WKZ Sportief. Het project werd één van de twee goede doelen van de Grand Depart Tour de France 2015. Er is 445.000 euro opgehaald, genoeg om ruim een jaar later een start te maken met WKZ Sportief.

Gepubliceerd op 19 sep 2016