Historie WKZ

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis bestond in 2013 maar liefst 125 jaar. Een mooi moment om even terug te kijken op de lange historie. Wat is er allemaal gebeurd in de afgelopen jaren? Een aantal highlights uit onze geschiedenis.

Het begin

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis werd in 1888 opgericht en heette toen nog gewoon 'het Utrechts kinderziekenhuis'. Het pand stond aan de Oude Kerkstraat 28-30 en had 8 bedden.Het begint allemaal als zes vooraanstaande Utrechtse burgers geld gaan inzamelen om een ziekenhuis voor kinderen van behoeftige ouders op te richten. Al in november van dat jaar kan in de Oude Kerkstraat een eenvoudig kinderziekenhuis worden geopend, waar plek is voor 8 tot 9 kinderen.

Nieuwe naam

In 1890 wordt het aangrenzende pand op de Oude Kerkstraat gehuurd. Nu kunnen er 20 à 25 patiëntjes verpleegd worden. In 1895 schaft het kinderziekenhuis de eerste couveuse aan. Twee jaar later krijgt het kinderziekenhuis een nieuwe naam. Het wordt omgedoopt tot het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Dat heeft er alles mee te maken dat Wilhelmina in 1898 de troon zal bestijgen. De ziekenhuisleiding hoopt dat met de nieuwe naam makkelijker geld kan worden ingezameld. Want het ziekenhuis heeft het moeilijk om het hoofd boven water te houden, ondanks dat er elk jaar behoefte is aan meer bedden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het WKZ omstreeks 1899 (Bron: UMC Utrecht)

In 1898 verhuist het ziekenhuis naar de Nieuwegracht 137 en biedt het plaats aan 70 zieke kinderen. In het jaar 1900 liggen er zo’n 350 kinderen per jaar in het kinderziekenhuis. Om medisch personeel te kunnen opleiden wordt in 1909 de Ziekenhuisschool Utrecht opgericht. Om ook kinderen die niet in het ziekenhuis hoeven te verblijven te kunnen helpen, opent het WKZ in 1935 een ‘polikliniek voor kinderziekten’ in het pand naast nummer 137, op Nieuwegracht 139.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pand aan de Nieuwegracht 137 (bron: UMC Utrecht)

Verhuizing naar de Uithof

1977 is een memorabel jaar omdat dan de eerste open-hartoperatie in het WKZ plaatsvindt. Het ziekenhuis groeit en groeit en helpt elk jaar meer kinderen dan het jaar ervoor: 100 jaar na opening van het WKZ is het aantal bedden uitgebreid tot 134. Er worden 3400 kinderen per jaar opgenomen, die gemiddeld 12 dagen in het ziekenhuis liggen. Meer dan 31.000 kinderen bezoeken de polikliniek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De huidige locatie van het WKZ, de Uithof

In 1999 verhuist het WKZ naar het huidige adres op de Uithof, na de fusie met het Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU) en de Medische faculteit van de Universiteit Utrecht (MFU). Zo ontstaat het UMC Utrecht. Ook vindt in 1999 de opening van het Ronald McDonald huis plaats, waar ouders van zieke kinderen in een huiselijke omgeving vlak bij hun kind kunnen verblijven.

2013: feestjaar

In 2012 worden inmiddels jaarlijks 5000 kinderen opgenomen en zo’n 3000 kinderen in het WKZ geboren. Er komen ongeveer 6000 kinderen voor een dagbehandeling en er worden 48.000 bezoeken aan de polikliniek afgelegd.

2013: We vieren ons 125-jarig bestaan en doen er alles aan om de kinderen van het WKZ het grootste cadeau te kunnen geven: een nieuwe kinder-intensive-care. De huidige intensive-care is te krap geworden en biedt geen plaats aan ouders om te kunnen blijven slapen bij hun ernstig zieke kind. En dat vindt het WKZ ontzettend belangrijk voor het herstel van een kind. Doet u mee? Word dan vandaag nog donateur!

Oude foto's, documenten en krantenartikelen vindt u op onze beeldbank, via deze link.