Geef kracht aan ouders met een te vroeg geboren kindje

Aanvrager: Dr. Agnes van den Hoogen, verpleegkundig onderzoeker Geboortecentrum WKZ

Een op de tien baby's wordt te vroeg (prematuur) geboren. Deze baby's liggen vaak weken- of maandenlang in het ziekenhuis op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) waar ze intensieve zorg krijgen. Op ouders heeft dit een enorme impact en zij voelen zich vaak onzeker over het geven van zorg en hun rol als ouder in deze situatie. Om ouders in hun rol te stimuleren en te versterken is het ‘VOICE’ programma ontwikkeld, om hen partner in de zorg voor hun kindje te maken.

handje neonaat

Status

Totale projectkosten: € 85.396,-
Nog nodig: € 55.920,-

Doneer

Onzekere periode voor ouders

Het is een stressvolle en angstige periode als je pasgeboren kindje is opgenomen op de NICU. De fysieke & emotionele scheiding van jou als ouder met je kindje, het gebrek aan controle, de angst om je kindje te verliezen en de indrukwekkende omgeving van het ziekenhuis en de NICU zelf. prematuur 1

“Ik durfde niet te bellen naar de NICU, omdat ik dan moest zeggen
dat ik de moeder van Emma was. Ik voelde me niet de moeder
van Emma, ik voelde me helemaal geen moeder.”
 

Ouders betrekken in het zorgproces

Ouders zijn vaak onzeker om zorg te geven aan hun kindje omdat het nog zo ontzettend klein is, maar voelen zich daarnaast ook onzeker over de rol die van hen verwacht wordt als ouder(s) tijdens de opname. Daarom is het zo belangrijk dat we ouder(s) betrekken in het zorgproces en hen samen met de verpleegkundigen partner te maken in de zorg voor hun kindje. Zodat zij kunnen leren over de zorg die er nodig is en zich echt ouder kunnen voelen. Het creëren van een omgeving waar ouders centraal staan in de zorg voor hun kindje verbeterd de ontwikkeling en de hechting van het kind met de ouders. De communicatie met zorgverleners verbeterd en het vermindert stress en angst bij ouders. Dit alles klinkt heel logisch, maar dat is het nog niet.

Het VOICE programma

Om ouders als partner te integreren in het zorgproces is het VOICE programma ontwikkeld door prof. dr. Jos Latour. Het WKZ heeft dit mooie project geadopteerd en wil dit graag invoeren in de praktijk. 

Het programma heeft als basisprincipes:

  •  Vertrouwen
  •  Overleg
  •  Integratie
  •  Controle
  •  Evaluatie

Met het ontwikkelde programma willen we de samenwerking tussen de ouders en de zorgverleners stimuleren zodat de ouders weer centraal komen te staan in het zorgproces. Het invoeren van dit programma is geen eenvoudig proces. Het vraagt een grote verandering in het bestaande zorgproces, werkprocessen, maar ook in houding van medewerkers. Daarom is het van belang dit stap voor stap in te voeren en ook goed te onderzoeken.

Geef ouders de rol die zij verdienen

Dit onderzoek moet aantonen dat een gestructureerd programma zoals VOICE zorgt voor een door de ouders gewenst niveau van integratie in de zorg en behandeling van hun pasgeboren kindje. Help mee dit onderzoek te financieren en geef ouders de rol die zij verdienen

gewicht mijlpaal kilo 000050 cd1 350

 

In het nieuws

Actie 'Strijders voor Strijders' in de Defensiekrant