Minder spanning op bloedafname met de PrikApp

Aanvrager: Dr. K.M.K. (Karen) de Vooght, Klinisch Chemicus UMC Utrecht

Zo'n 150 kinderen per dag krijgen in het WKZ een prikje (zowel poliklinisch als op de verpleegafdelingen). De meeste kinderen vinden dit ontzettend eng. Om ze goed te kunnen voorbereiden op een bloedafname, willen we een mobiele website met een spel (educational gaming) ontwikkelen. Doordat het kind dit spel speelt, leert het hoe de bloedafname plaatsvindt en wat het kan doen om deze zo prettig mogelijk te laten verlopen. 

Project gerealiseerd DSC0010.JPG

Meer informatie

Totale opbrengst: € 0,-
Gerealiseerd in 2015

Gespannen voor een prikje

Er bestaan allerlei hulpmiddelen om de bloedafname zo snel en makkelijk mogelijk te laten verlopen, maar als kind (en als ouder) ben je toch vaak gespannen voor een bezoek aan onze polikliniek. Soms kan het dan veel tijd kosten om de patiënt op het gemak te stellen. Graag willen wij daarom voorkomen dat een kind angstig de prikkamer binnen komt. Een game-app is daarvoor erg geschikt. Kinderen leren hiermee dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen door rustig te zijn. 

De verschillende componenten van de bloedafname worden in de app verwerkt. Denk aan: hoe kun je zorgen voor afleiding, wat kun je doen om de prik minder erg te laten zijn, wat kunnen ouders doen, wat gebeurt er precies tijdens de prik, wat gebeurt er na de prik of waar gaat je bloed naar toe? Kinderen die bloed moeten laten prikken hebben hier veel baat bij.

Voor wie?

De mobiele website zal intensief ingezet worden bij alle kinderen en hun begeleiders, maar kan ook daarbuiten toegepast worden, om prikangst te verminderen bij kinderen die behandeld worden in ziekenhuizen. 

Video

Bekijk ook de videopitch van het Laboratorium Klinische Chemie en Haematologie: