Buidelstoelen voor de NICU

Aanvrager: Pieter de Graaf en Marijke van der Putte

Het Geboortecentrum van het UMC Utrecht wil hét centrum zijn met complete, gespecialiseerde en familiegerichte zorg voor ouders, ongeborenen en pasgeborenen in de regio Utrecht en van buiten de regio.

Als je kindje op de NICU (Neonatale Intensive Care Unit) ligt is lichamelijk contact niet altijd even vanzelfsprekend. Lekker knuffelen is er dan niet bij. De enige manier om te kunnen knuffelen is ‘buidelen’. Daarom wil het centrum extra geld voor buidelstoelen die bij de couveuse kunnen worden gezet waarin ouders comfortabeler kunnen liggen. We weten uit ervaring dat hiermee de baby's en ouders die verzorgd worden in het geboortecentrum erg blij worden gemaakt.

Project gerealiseerd DSC03359

Meer informatie

Gerealiseerd in 2016

Wat is buidelen?

Bij het buidelen ga je als ouder met een ontbloot bovenlichaam in een ligstoel liggen. Je krijgt dan van de verpleegkundige jouw kindje op je borst gelegd. Natuurlijk wat dekens eroverheen voor de warmte. Samen lig je daar dan minimaal een uur. Dit is zowel voor ouders als voor het kindje een fijne ervaring. Je hebt als ouder van een kindje op de NICU zo weinig mogelijkheden om die enorme liefde in je lichaam over te brengen aan je kindje. Met het buidelen heb je je kindje lekker dichtbij je.

"Van het buidelen konden wijzelf en onze dochter Jara enorm genieten. Wij gunnen andere ouders het buidelen ook, en dan vooral met fijnere stoelen. Daarom willen we via een sponsoractie geld inzamelen voor de aanschaf van nieuwe buidelstoelen voor de NICU in het Wilhelmina Kinderziekenhuis." 

Pieter de Graaf en Marijke van der Putte, ouders van Jara
Bekijk de website van Pieter en Marijke.

Waarom nieuwe buidelstoelen?

Op dit moment zijn er op de NICU een soort camping ligstoelen. Deze zijn op de camping, waar je af en toe gaat verzitten of even opstaat. Maar met een kindje (en zeker als die aan de beademing ligt) kun je niet zomaar even van plek veranderen. Je ligt dus minimaal een uur, maar soms wel 2 uur in dezelfde positie. En dan blijkt de stoel toch echt minder comfortabel. De ondersteuning van je onderrug is minimaal en ook bij je hoofd komen er drukpunten.

"Als je zo lang bent als Pieter (1,92 m) dan lig je met je hoofd op de metalen rand aan de bovenkant van de stoel. Met nieuwe buidelstoelen hopen we dat ouders comfortabeler een lange tijd kunnen liggen, zodat het buidelen nog fijner wordt."

De voordelen van buidelen

Buidelen bevorderd ook de binding tussen ouder en kind. Deze binding is belangrijke basis voor emotionele, sociale, verstandelijke en motorische ontwikkeling. Door het buidelen verloopt de hechting van het kind beter. Daarnaast heeft het kindje een hele sterke behoefte om dicht bij de ouders te zijn wat voor een veilig en vertrouwd gevoel geeft.

"Onze dochter Jara vond het buidelen echt heerlijk. Lag ze in de couveuse bijvoorbeeld aan 75% zuurstof, kon je op de borst worden afgedraaid naar 21% zuurstof (de normale hoeveelheid zuurstof in de lucht)."

Wat je fysiek ziet is dat de ademhaling van het kindje stabieler wordt en daardoor het zuurstofgehalte in het bloed hoger wordt, de kleur wordt beter, de bloeddruk stabiliseert en de temperatuur wordt constanter. Daarnaast gaan de bloedsuikerwaarden omhoog. Buidelen is dus erg goed voor een kindje.

fauteuil relax fero mobileWaar komt het buidelen vandaan?

De buidelmethode stamt uit een ziekenhuis in Bogota, de hoofdstad van Colombia. Deze methode werd toegepast omdat de gewone voorzieningen voor te vroeg geboren kinderen in dat ziekenhuis onvoldoende waren, doordat er een infectie uitbraak bij de couveuses was ontstaan. In 1979 is daarom een project gestart waarbij te vroeg geboren kindjes, na een korte tijd van stabilisatie in de eerste dagen na de geboorte, bloot op de borst van de moeder gebonden naar huis gingen. De moeders kregen instructie mee voor de verzorging van het kind m.b.t. de hygiëne, de borstvoeding, de temperatuur, etc. 

Omdat de methode erg succesvol bleek en het met name ook de ouder/kind binding sterk bevorderde, is de buidelmethode ook door westerse ziekenhuizen overgenomen. Behalve natuurlijk dat het kindje niet mee naar huis gaat maar in het ziekenhuis blijft voor de zorg die het nodig heeft.

Geef uw steun!

Vindt u ook dat de NICU in het Wilhelmina Kinderziekenhuis behoefte heeft aan nieuwe buidelstoelen? Steun dan dit project.