Jeugdreuma behandeling verbeteren

Aanvrager: Dr. Jorg van Loosdregt en dr. Bas Vastert

Eén op de duizend kinderen krijgt de diagnose jeugdreuma, ook wel Juveniele Idiopathische Artritis (JIA) genoemd. Bij deze auto-immuunziekte is het afweersysteem uit balans, met als gevolg dat het eigen lichaam (de gewrichten) wordt ‘aangevallen’. Dit heeft grote impact op de kwaliteit van leven. Jeugdreuma is helaas nog niet te genezen, maar nieuwe inzichten in de behandeling kunnen hier mogelijk verandering in brengen.

Helpt u mee dit onderzoeksproject mogelijk te maken

Project gerealiseerd foto patient jeugdreuma

Meer informatie

Totale opbrengst: € 293.897,-
Gerealiseerd in

Chronische gewrichtsontsteking

Er zijn verschillende subtypen jeugdreuma, die chronische gewrichtsontsteking met elkaar gemeen hebben. De cellen die het gewricht aanvallen (de effector cellen) worden bij kinderen met jeugdreuma niet meer goed in toom gehouden door regulatie mechanismen van het immuunsysteem zoals de regulatoire T cellen (Treg).

Grote vraag naar alternatief medicijn

Anno 2016 zijn er steeds betere medicijnen die de symptomen van jeugdreuma kunnen verminderen, maar er bestaat nog steeds geen medicijn die deze ziekte kan genezen. De huidige middelen remmen de reactie die de effector cellen in het gewricht af. Omdat deze medicijnen bijwerkingen hebben en erg kostbaar zijn is er een grote vraag naar een veiliger alternatief dat zou kunnen helpen in het onderdrukken van de ziekte en/of kunnen worden gebruikt om de huidige medicatie sneller en efficiënter af te bouwen.

Effect vitamine B3

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis is veel onderzoek gedaan om te leren begrijpen hoe Treg werken. "In ons laboratorium hebben we gevonden dat we het afweer systeem kunnen remmen door cellen te "behandelen" met vitamine B3. We willen deze resultaten vertalen naar de kliniek omdat wij geloven dat deze strategie kan helpen bij de behandeling van jeugdreuma.", aldus onderzoeker Jorg van Loosdregt.

Onderzoek mogelijk maken

Om een onderzoeksproject, in een gecombineerde fase I/II trial, mogelijk te maken waarbij het effect van VitB3 wordt onderzocht is geld nodig. Een fase I/II trial betekent dat vitamine B3 gecontroleerd wordt gebruikt door patiënten met jeugdreuma, naast de huidige immuunsuppressieve behandeling, en dat de veiligheid en optimale dosis van vitamine B3 bij jeugdreuma wordt vastgesteld. Bovendien willen onderzoekers de precieze mechanismen van VitB3 op Treg in JIA vaststellen. Deze trial is een voorbeeld hoe veelbelovende waarnemingen in het lab effectief kunnen worden vertaald naar de kliniek van JIA patiënten.

Help mee de ontwikkeling van een betere en veiligere behandelingsstrategie voor jeugdreuma te ontwikkelen. Zodat JIA patiënten in de toekomst beter behandeld kunnen worden. Steun direct het onderzoek.