Knuffel Noes - afleiding en ontspanning

Aanvrager: Dr. Nathalie Jansen, klinisch psycholoog en Ir. Karianne Lindenhovius, innovatiemanager UMC Utrecht

Het ziekenhuis kan erg spannend en eng zijn voor kinderen. Om medische behandelingen voor kinderen minder stressvol te maken is Noes ontwikkeld. Noes is een vrolijke knuffel met lichtgevende ogen die echt kan ademhalen. Met zijn vorm, kleur, lichteffect en ademhalingsbewegingen zorgt de knuffel ervoor dat kinderen afgeleid zijn, zich meer ontspannen en daardoor een prettigere ervaring in het Wilhelmina Kinderziekenhuis hebben. Met Noes kunnen patiëntjes zich zoveel mogelijk kind voelen. Nu is Noes nog een prototype. Er is geld nodig om de optimale, gebruiksvriendelijke versie van de knuffel te kunnen produceren en ontwikkelen.

Project gerealiseerd knuffelnoes

Meer informatie

Gerealiseerd in 2016

Noes

Stress en angst van een kind tijdens een medische behandeling kunnen trauma’s veroorzaken. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat kinderen zich zo veel mogelijk op hun gemak voelen als ze behandeld worden. Noes kan daarbij helpen. Met zijn vrolijke kleur en vorm, lichtgevende ogen en rustige ademhalingsbewegingen leidt de knuffel kinderen af. Het idee is dat kinderen de rustige en op leeftijd aangepaste ademhaling van Noes overnemen, waardoor ze meer kunnen ontspannen tijdens en voor een medische procedure.

"Mam, hij ademt echt!"

Meisje van 6 jaar oud

Een prettige ervaring

Kinderen beslissen zelf hoe ze Noes willen gebruiken en vasthouden. Ze kunnen hem knuffelen en met hem spelen zoals zij dat zelf willen. Ouders kunnen met de knuffel spelenderwijs in interactie komen met hun zieke kind zonder hun eigen angst over te brengen. Dat kan door het verhaal van Noes te vertellen.

Betere zorg

Naast de verbetering in het welzijn van het zieke kind heeft Noes ook effect op het werkproces van de zorgprofessionals. De inzet van de knuffel kan bijvoorbeeld een prikfobie voorkomen en verdovende medicatie is minder vaak nodig. Verpleegkundigen hebben in de testfase Noes al geïntroduceerd bij de kinderen. Ze moedigden de kinderen aan om in hetzelfde ritme te ademen als Noes. Hierdoor verliep de medische procedure sneller.

noes6

 

Doorontwikkeling Noes

Eind 2015 is het externe beademingsapparaat vervangen door een technisch hart, zodat Noes minder groot en log is. De ontwikkeling van het technisch hart bleek helaas complexer en tijdrovender dan gedacht, evenals het lassen van de naden om aan de hygiëne eisen te voldoen. Met het beschikbare budget hebben we één technisch hart en twee omhullingen kunnen realiseren. Er is geld nodig om het tweede technisch hart te kunnen reproduceren en om een vrijgave test uit te voeren, zodat Noes vrijgegeven wordt om in de klinische praktijk geëvalueerd te worden. Het is de bedoeling dat er tien knuffels geproduceerd worden. Dagelijks kunnen wel dertig kinderen plezier beleven aan één Noes, dus met tien knuffels kunnen er wel 300 kinderen per dag van genieten! Noes zal worden doorontwikkeld door een samenwerking tussen het UMC Utrecht, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Freshminds en ontwerpers zoals WeLL Design, Cooking Fox en MEDD.

Helpt u mee?

Met Noes kunnen angst en trauma van de kleine patiënt voorkomen worden. En voorkomen is beter dan genezen. Wilt u ook dat kinderen met Noes een prettigere ervaring in het Wilhelmina Kinderziekenhuis hebben? Steun dit project dan.