Thuis voelen met virtual reality

Aanvrager: Dr. Renske Schappin, onderzoeker medische psychologie

Kinderen zijn het liefste thuis, maar helaas kan dit niet altijd. Sommige kinderen liggen zo lang in het ziekenhuis en zijn zo ziek, dat het moeilijk is om nog iets te bedenken waar ze zich beter van gaan voelen. Virtual reality zou voor deze kinderen een uitkomst zijn. Hierdoor kunnen ze weer even thuis zijn, maar bijvoorbeeld ook afgeleid worden tijdens een spannende behandeling of voorbereid worden op een operatie.

Project gerealiseerd meisje met vr bril web

Meer informatie

Gerealiseerd in 2016

Wat is virtual reality?

Een virtual reality bril laat een driedimensionaal beeld zien waarmee een kind in het ziekenhuis om zich heen kan kijken in een virtuele omgeving. Ouders, verzorgers, broertjes of zusjes kunnen een camera mee naar huis nemen en alle fijne plekken in beeld brengen. Hierdoor kunnen kinderen die lang in het ziekenhuis liggen, bijvoorbeeld toch weer even in hun slaapkamer kijken of aan tafel zitten tijdens het avondeten.

Virtual reality is ook een mogelijkheid om patiënten voor te bereiden op operaties. Renske Schappin, kinderpsycholoog en initiatiefneemster van het project: ”Bijvoorbeeld bij epilepsieoperaties. Soms komt het voor dat kinderen wakker moeten worden tijdens deze operatie, om te kijken of bepaalde hersenactiviteiten nog werken. Dat is natuurlijk ontzettend spannend. Met virtual reality kunnen we dat voorbereiden en angsten wegnemen.” 

Afleiding en ontspanning

Kinderen die opgenomen zijn in het ziekenhuis moeten soms een pijnlijke ingreep krijgen. Dit kan bijvoorbeeld een nare prik zijn of het verzorgen van een wond. Wat vaak helpt om er voor te zorgen dat kinderen minder bang zijn en minder stress hebben, is afleiding. Met virtual reality kan je die afleiding realiseren: het gevoel dat je helemaal ergens anders bent. Dit kan een eigen favoriete plek zijn of misschien wel een achtbaan in een pretpark. Op deze manier heeft een kind minder stress en angst voor een ingreep en is de kans op trauma’s achteraf kleiner. Mooi meegenomen is dat het voor de behandelaar makkelijk wordt om de ingreep bij het kind uit te voeren.

Werkt het?

Omdat virtual reality in een ziekenhuis heel nieuw is wordt er uiteraard eerst onderzoeken gedaan of het werkt. Daarvoor wordt de VR bril vergeleken met de technieken die er nu worden gebruikt om kinderen te laten ontspannen of af te leiden.

Radiodj’s zorgen voor virtual reality in het WKZ

Qmusicdj’s Mattie en Wietze hebben met hun eigen restaurant kunnen realiseren dat het Wilhelmina Kinderziekenhuis virtual reality in kan zetten. Hiermee kunnen kinderen in het WKZ weer even thuis zijn, afleiding krijgen tijdens een spannende behandeling of voorbereid worden op een operatie. Patiënt Mika werd als eerste patiënt verrast met een virtual reality bril, waardoor hij weer even in zijn eigen kamer kon zijn. Mattie & Wietze besloten om hem samen met zijn ouders te verrassen. Bekijk hier zijn reactie: 

Ben je niet in het restaurant geweest en wil je toch nog een bijdrage leveren? Doneer dan via ActievoorWKZ