Kinderepilepsie onderzoek

Aanvrager: Prof. Dr. K.P.J. Braun

Epilepsie is de meest voorkomende chronische hersenaandoening bij kinderen. Ongeveer 20.000 kinderen in Nederland hebben epilepsie, en elk jaar komen er 2.000 bij. Om de oorzaken en gevolgen te kunnen achterhalen, is meer onderzoek nodig. Hierdoor kan epilepsie bij kinderen in de toekomst beter worden behandeld.

Kees-anouk-epi.png
Doneer

Kortsluiting in de hersenen

Hersengebieden geven voortdurend boodschappen aan elkaar door, via elektrische impulsen en chemische stoffen. Soms wordt dit systeem verstoord, een soort kortsluiting, door een ontlading van (groepen) hersencellen. Deze verstoring uit zich dan in een epileptische aanval. Iemand kan bijvoorbeeld vallen, schokken, vreemde bewegingen maken, iets vreemds ruiken of even afwezig zijn.

Vroege behandeling

Zo vroeg mogelijk tot een goede diagnose komen is essentieel. Met een goede diagnose kunnen we op tijd de beste behandeling uitvoeren, afgestemd op de specifieke situatie van de patiënt. Een vroege behandeling verbetert namelijk de vooruitzichten. Daarbij is het heel belangrijk tijdig de mogelijkheden van een hersenoperatie te overwegen en waar mogelijk aan te bieden. Centraal staat het verbeteren van de kwaliteit van leven en het verbeteren van de cognitieve ontwikkelingsmogelijkheden. 

Verschillende onderzoeken

Uw bijdrage gaat naar wetenschappelijk onderzoek naar kinderepilepsie, dat in het UMC Utrecht Hersencentrum wordt uitgevoerd, door het team onder leiding van Prof. Kees Braun. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld: 

  • beter selecteren welke kinderen in aanmerking komen voor epilepsiechirurgie
  • na de operatie medicijnen sneller afbouwen
  • de beste behandeling van slaap-epilepsie onderzoeken
  • beter inzicht krijgen in de erfelijke oorzaken van epilepsie

Geef kinderen met epilepsie een toekomst. Steun dit project. 

Video

Bekijk ook dit filmpje. Sara gaat naar het UMC Utrecht Hersencentrum en het WKZ voor epilepsiechirurgie. Daarnaast vertellen Renzo en zijn ouders wat de operatie voor hen betekend heeft. 

En ook deze uitzending van het Klokhuis over epilepsie (met Kees Braun)